jak zamienić (ten)ułamek dziesiętny na zwykły?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jak zamienić (ten)ułamek dziesiętny na zwykły?
Cześć, potrzebuje pomocy z rozwiązaniem zadania. Musze zamienić ułamek dziesiętny -2,3(5). Inne ułamki umiem spokojnie zamienić ale ten typ nie potrafię.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: jak zamienić (ten)ułamek dziesiętny na zwykły?
2,3(5)=x
23,(5)=10x
235,(5)=100x
Odejmując od drugiego pierwsze otrzymujemy
212=90x czyli \(x= \frac{212}{90} \)
23,(5)=10x
235,(5)=100x
Odejmując od drugiego pierwsze otrzymujemy
212=90x czyli \(x= \frac{212}{90} \)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: jak zamienić (ten)ułamek dziesiętny na zwykły?
\(x=-2,3555555....\\
x=-2,3-0,055555\\
y=0,055555...\\
100y=5,55555...\\
100y=5,5+0,05555...\\
100y=5,5+y\\
99y=5,5\\
y=\frac{55}{990}\\
x=-2,3-\frac{1}{18}\\
x=-\frac{23}{10}-\frac{1}{18}\\
x=-\frac{414}{180}-\frac{10}{180}\\
x=-\frac{424}{180}\\
x=-\frac{106}{45}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę