Liczby

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
CarotaMiszczu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 26 kwie 2019, 18:17
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Liczby

Post autor: CarotaMiszczu »

Dane są liczby \(a= \frac{ \sqrt[4]{b} }{b^3} , b= \frac{ \sqrt[3]{d} }{c} , b=( \sqrt{ \frac{2}{ \sqrt[3]{2} } })^\frac{-1}{3} , d= \frac{1}{ \sqrt[3]{c} }\). Zatem d=?
Awatar użytkownika
Scino
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: Scino »

Wstaw \(III\) wyrażenie do \(II\) i wyznacz \(c\), a następnie tą wyliczoną wartość wstaw do \(IV\) wyrażenia. Jeżeli się nie machnąłem w obliczeniach to powinieneś dostać \(2^{ -\frac{1}{30} }\).
ODPOWIEDZ