Oblicz cenę wynajmu. Obliczyłem, ale wynik się nie zgadza

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
silnik19
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 kwie 2019, 03:14

Oblicz cenę wynajmu. Obliczyłem, ale wynik się nie zgadza

Post autor: silnik19 »

Jest godzina trzecia w nocy, a ja męczę się z zadaniem, które wciąż spędza mi sen z powiek. Czy ktoś mógłby na nie zerknąć? Zrobiłem je, ale wynik się nie zgadza. Dlaczego? Gdzie robię błąd :roll: ?

TREŚĆ ZADANIA

Na podstawie danych oblicz cenę wynajmu \((P)\), gdy zmienią się czynniki wpływające na zmianę ceny.

Na cenę wynajmu składają się:

\(x_{1} = 50 \%\) amortyzacja zależna od kursu walutowego \((K)\)
\(x_{2} = 10 \%\) koszty energii elektrycznej \((E)\) oraz
\(x_{3} = 20 \%\) marża zależna od dynamiki zysków \((Z)\)
Pozostałe składniki pozostają bez zmian \(x_{4}\).

Cena wynajmu lokalu w momencie podpisania umowy \(P_{0}\) wynosiła \(20\) EUR \(/\)\(m^{2}\), a wskaźniki miały następujące wartości:

\(K_{0} = 5\)
\(E_{0} = 1 200\)
\(Z_{0} = 4 \%\)

Jaka będzie cena wynajmu, jeśli wskaźniki zmienią się na:

\(K = 4,5\)
\(E = 1500\)
\(Z = 4,2 \%\)

ROZWIĄZANIE

Wiem, że zadanie trzeba rozwiązać korzystając z następującego wzoru:

\(P = P_{0} \times (x_{1} \times K/K_{0} + x_{2} \times E/E_{0} + x_{3} \times Z/Z_{0} + x_{4})\)

Podstawiam:

\(P = 20 \times (50 \% \times 4,5/5 + 10 \% \times 1500/1200 + 20 \% \times 4,2/4)\)

Obliczam. Z obliczeń wyszło mi \(15,7\). Ale dostałem informację, że zadanie jest źle zrobione.

Zrobiłem więc to zadanie po raz drugi. Ale znowu wyszedł mi ten sam błędny wynik. Dlaczego?

Co robię źle? Źle podstawiam? Źle obliczam? Gdzie robię błąd? Jaki jest poprawny wynik?

Proszę o pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Należy uwzględnić "pozostałe składniki": \(x_4 = 1 - (x_1 + x_2 + x_3) = 0,2 = 20\)%
wtedy P = 19,7
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ