Dwie grupy robotników miały ułożyć chodnik.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Dwie grupy robotników miały ułożyć chodnik.

Post autor: lolipop692 »

Dwie grupy robotników miały ułożyć chodnik. W obu grupach było
po 8 robotników. Każda grupa rozpoczęła układanie z przeciwnych
końców chodnika. Pierwsza grupa ułożyłaby samodzielnie chodnik w ciągu 10 dni, a
druga grupa w ciągu 8 dni. Przez pierwsze 2 dni obie grupy robotników układały
razem chodnik. Następnie przez 1 dzień chodnik układała grupa ,szybsza". Żeby
przyspieszyć ułożenie chodnika, czwartego dnia do grupy pracującej w wolniejszym
tempie dołączono dodatkowych 2 robotników. Mieli oni pracować w takim samym
tempie, jak każdy z pozostałych członków tej grupy. W następnych dniach znów
obie grupy razem układały chodnik. W ciągu ilu dni został ułożony cały chodnik?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Robotnik w pierwszej, wolniejszej grupie w ciągu dniówki układa 1/80 chodnika, a z drugiej grupy 1/64 chodnika.
Pierwszego dnia ułożono \(8 \cdot \frac{1}{80}+8 \cdot \frac{1}{64} = \frac{9}{40}\) chodnika.
Drugiego dnia ułożono \(8 \cdot \frac{1}{80}+8 \cdot \frac{1}{64} = \frac{9}{40}\) chodnika.
Trzeciego dnia ułożono \(8 \cdot \frac{1}{64} = \frac{5}{40}\) chodnika.
Czwartego dnia ułożono \(10 \cdot \frac{1}{80}+8 \cdot \frac{1}{64} = \frac{10}{40}\) chodnika.
Pozostałe \(\frac{7}{40}\) chodnika dokończono piątego dnia.
ODPOWIEDZ