Suma cyfr liczby naturalnej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Suma cyfr liczby naturalnej

Post autor: Januszgolenia »

Suma cyfr liczby naturalnej \(4^1008 \cdot 5^2019\( zapisanej w systemie dziesiątkowym pozycyjnym jest równa
A. 5 B.7 C. 8 d.13\)
\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Suma cyfr liczby naturalnej

Post autor: kerajs »

\(4^{1008} \cdot 5^{2019}=2^{2016} \cdot 5^{2019}=10^{2016} \cdot 5^3=125 \cdot 10^{2016}\)
C. 8
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Suma cyfr liczby naturalnej

Post autor: Januszgolenia »

Januszgolenia pisze:Suma cyfr liczby naturalnej \(4^{1008 }\cdot 5^{2019}\) zapisanej w systemie dziesiątkowym pozycyjnym jest równa
A. 5 B.7 C. 8 d.13
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

odp. C
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ