W pewnym miescie liczba mieszkańców wzrastala przez 3 kolejne lata odpowiednio o 1%, o 3%, o
5%. Oblicz sredni , procentowy wzrost liczby ludności w ciągu 3 kolejnych lat. wynik zaaokrąglij
do 2 miejsc po przecinku.
Zadanie z średnią.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 305
- Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
- Podziękowania: 65 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z średnią.
\(1,01 \cdot 1,03 \cdot 1,05=1,092315\)przyrost przez 3 lata , a w procentach:\(\frac{1,092315-1}{1} \cdot 100\)%=\(9,2315\)%
To znaczy: średni roczny przyrost w procentach to \(\frac{9,2315}{3}\approx 3,08\)%
To znaczy: średni roczny przyrost w procentach to \(\frac{9,2315}{3}\approx 3,08\)%
-
- Stały bywalec
- Posty: 305
- Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
- Podziękowania: 65 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re:
bo to były przyrosty rok do rokuFikiMiki94 pisze:Miało wyjść 2,99%
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl