Wykaż, że prawdziwa jest nierówność - proszę o sprawdzenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 16 paź 2018, 16:59
- Podziękowania: 15 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Wykaż, że prawdziwa jest nierówność - proszę o sprawdzenie
Wykaż, że dla każdej liczby a i b \(\neq\) 0 prawdziwa jest nierówność \(\frac{a^2+ab+b^2}{a^2-ab+b^2} \ge \frac{1}{3}\)
Zacząłem od dziedziny. \(a^2-ab+b^2 \neq 0\) a więc \(a^2+b^2 \neq ab\), Jedyną liczbą, która mogłaby spełniać \(a^2+b^2=ab\) jest 0, więc wykluczamy je z dziedziny.
\((a-b)^2>0 \wedge a,b \in R \bez \left\{0 \right\}\)
\(a^2-2ab+b^2>0\) więc \(a^2+b^2>2ab\)
zatem \(a^2+b^2>ab\)
\(a^2-ab+b^2>0\)
To mi pozwala wymnożyć na krzyż: \(3a^2+3ab+3b^2 \ge a^2-ab+b^2\)
\(a^2+2ab+b^2 \ge 0 \wedge a,b \neq 0\) cnd. ?
Czy moje rozumowanie, stąd i dowód, ma tutaj w ogóle sens?
Zacząłem od dziedziny. \(a^2-ab+b^2 \neq 0\) a więc \(a^2+b^2 \neq ab\), Jedyną liczbą, która mogłaby spełniać \(a^2+b^2=ab\) jest 0, więc wykluczamy je z dziedziny.
\((a-b)^2>0 \wedge a,b \in R \bez \left\{0 \right\}\)
\(a^2-2ab+b^2>0\) więc \(a^2+b^2>2ab\)
zatem \(a^2+b^2>ab\)
\(a^2-ab+b^2>0\)
To mi pozwala wymnożyć na krzyż: \(3a^2+3ab+3b^2 \ge a^2-ab+b^2\)
\(a^2+2ab+b^2 \ge 0 \wedge a,b \neq 0\) cnd. ?
Czy moje rozumowanie, stąd i dowód, ma tutaj w ogóle sens?
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, 20:48 przez kostek525, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 16 paź 2018, 16:59
- Podziękowania: 15 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re:
\((a-b)^2>0 \wedge a,b \in R \bez \left\{ 0\right\}\)radagast pisze:Miałby sens gdybyś jeszcze wykazał, że \(a^2-ab+b^2>0\) (tylko w takim przypadku masz prawo "mnożyć na krzyż")
\(a^2-2ab+b^2>0\) więc \(a^2+b^2>2ab\)
zatem \(a^2+b^2>ab\)
\(a^2-ab+b^2>0\)
Teraz jest dobrze?
Dodając to do dowodu zaraz przed przemnożeniem na krzyż, dowód będzie 100% poprawny?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\frac{a^2+ab+b^2}{a^2-ab+b^2} \ge \frac{1}{3}/ \cdot 3\)
\(\frac{3a^2+3ab+3b^2}{a^2-ab+b^2} \ge 1\\licznik \;\ge \;mianownik \\3a^2+3ab+3b^2 \ge a^2-ab+b^2\\2a^2+4ab+2b^2 \ge 0\\2a^2+4ab+2b^2 \ge 0\\2(a+b)^2 \ge 0\)
Ostatnia nierówność jest prawdziwa,to i wyjściowa też jest prawdziwa.
\(\frac{3a^2+3ab+3b^2}{a^2-ab+b^2} \ge 1\\licznik \;\ge \;mianownik \\3a^2+3ab+3b^2 \ge a^2-ab+b^2\\2a^2+4ab+2b^2 \ge 0\\2a^2+4ab+2b^2 \ge 0\\2(a+b)^2 \ge 0\)
Ostatnia nierówność jest prawdziwa,to i wyjściowa też jest prawdziwa.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Re:
To nieprawda . Przecież \(ab\) może być ujemne .kostek525 pisze: \(a^2-2ab+b^2>0\) więc \(a^2+b^2>2ab\)
zatem \(a^2+b^2>ab\)
Ale oczywiście jest prawdą, że \(a^2+b^2>ab\). Tylko dowód powinieneś poprawić. Zachęcam, bo nie jest trudno.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re:
to nie jest poprawny dowód .Galen pisze:\(\frac{a^2+ab+b^2}{a^2-ab+b^2} \ge \frac{1}{3}/ \cdot 3\)
\(\frac{3a^2+3ab+3b^2}{a^2-ab+b^2} \ge 1\\licznik \;\ge \;mianownik \\3a^2+3ab+3b^2 \ge a^2-ab+b^2\\2a^2+4ab+2b^2 \ge 0\\2a^2+4ab+2b^2 \ge 0\\2(a+b)^2 \ge 0\)
Ostatnia nierówność jest prawdziwa,to i wyjściowa też jest prawdziwa.
Również zakłada (bez dowodu), że \("mianownik ">0\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 16 paź 2018, 16:59
- Podziękowania: 15 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Re:
A to nie jest tak, że jeśli ab jest liczbą mniejszą od zera, to suma kwadratów zawsze jest większa z tego tytułu iż zawsze jest nieujemna? Więc tak jakby biorę tylko pod uwagę możliwość, że ab jest dodatnie, a skoro wykazalem, że podwojony iloczyn liczby (dodatniej) jest mniejszy od lewej strony nierówności, to tym bardziej jeszcze mniejszy będzie niepodwojony iloczynradagast pisze:To nieprawda . Przecież \(ab\) może być ujemne .kostek525 pisze: \(a^2-2ab+b^2>0\) więc \(a^2+b^2>2ab\)
zatem \(a^2+b^2>ab\)
Ale oczywiście jest prawdą, że \(a^2+b^2>ab\). Tylko dowód powinieneś poprawić. Zachęcam, bo nie jest trudno.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Mianownik jest większy od zera.
\(a^2-ab+b^2>0\\a---zmienna\\b----parametr\\\Delta=(-b)^2-4b^2=-3b^2<0\)
Analogicznie będzie dla zmiennej b i parametru a.
\(\Delta<0\)
Ujemny wyróżnik \(\Delta\) wyklucza istnienie wartości niedodatnich,a zatem mianownik jest dodatni.
\(a^2-ab+b^2>0\\a---zmienna\\b----parametr\\\Delta=(-b)^2-4b^2=-3b^2<0\)
Analogicznie będzie dla zmiennej b i parametru a.
\(\Delta<0\)
Ujemny wyróżnik \(\Delta\) wyklucza istnienie wartości niedodatnich,a zatem mianownik jest dodatni.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 16 paź 2018, 16:59
- Podziękowania: 15 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
No dobra Panowie, tylko mi chodzi o to żebyście sprawdzili mi mój tok myślenia w tym zadaniu, bo na takie uzasadnienie jak @Galon zapewne nie wpadłbym nigdy
Czy na maturce za taki dowód jaki obecnie jest w już zedytowanej postaci w pierwszym poście, ewentualnie dodając jeszcze, że nierówność \(a^2+b^2>ab\) jest spełniana przez ab zarówno ujemne (gdyż po lewej stronie suma kwadratów musi być >0 a po prawej stronie ab jest <0, więc logicznym jest, iż jest mniejsze) jak i dodatnie (skoro podwojony iloczyn liczby (dodatniej) jest mniejszy od lewej strony nierówności, to logicznym jest, iż ten sam, ale niepodwojony iloczyn musi być jeszcze mniejszy od lewej strony) - dostałbym full punktów?
Czy na maturce za taki dowód jaki obecnie jest w już zedytowanej postaci w pierwszym poście, ewentualnie dodając jeszcze, że nierówność \(a^2+b^2>ab\) jest spełniana przez ab zarówno ujemne (gdyż po lewej stronie suma kwadratów musi być >0 a po prawej stronie ab jest <0, więc logicznym jest, iż jest mniejsze) jak i dodatnie (skoro podwojony iloczyn liczby (dodatniej) jest mniejszy od lewej strony nierówności, to logicznym jest, iż ten sam, ale niepodwojony iloczyn musi być jeszcze mniejszy od lewej strony) - dostałbym full punktów?