Pytanie o pierwiastek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kostek525
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 paź 2018, 16:59
Podziękowania: 15 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Pytanie o pierwiastek

Post autor: kostek525 »

Doszly mnie sluchy, ze czasem mozna zapisac tak : \(\sqrt{x-y}= \frac{1}{ \sqrt{x+y} }\)
w dowolnym stopniu pierwiastka.

jakie warunki musza spelniac x i y by zachodzilo takie rownanie?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

kostek525 pisze:jakie warunki musza spelniac x i y by zachodzilo takie rownanie?
\(x>0 \wedge y>0 \wedge x \ge y\) - na wszelki wypadek
oraz \(x^2-y^2=1\) - żeby to było prawdą

Gdzie to takie słuchy chodzą? :D
kostek525
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 paź 2018, 16:59
Podziękowania: 15 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re:

Post autor: kostek525 »

panb pisze:
kostek525 pisze:jakie warunki musza spelniac x i y by zachodzilo takie rownanie?
\(x>0 \wedge y>0 \wedge x \ge y\) - na wszelki wypadek
oraz \(x^2-y^2=1\) - żeby to było prawdą

Gdzie to takie słuchy chodzą? :D
Miałem takie zadanko w zbiorze zadań przygotowującym do maturki rozszerzonej matematyki i na końcu w podpowiedziach miałem właśnie taki motyw zamiany różnicy na odwrotność sumy i nie miałem pojęcia skąd to się wzięło. Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ