liczby

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

liczby

Post autor: enta »

Znajdź wszystkie takie liczby trzycyfrowe, że po skreśleniu cyfry setek otrzymamy liczbę dwukrotnie mniejszą niż po skreśleniu cyfry jedności.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(l=100a+10b+c\\
2(10b+c)=10a+b \So 5a-c= \frac{19b}{2} \\
l \in \left\{ 105,421,526,842,947\right\}\)
ODPOWIEDZ