wykaż, że

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agusiaczarna22
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 05 lis 2013, 16:46
Podziękowania: 216 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

wykaż, że

Post autor: agusiaczarna22 » 11 paź 2018, 11:35

Jak wykazać, że \(\sqrt{ \sqrt{12}- \sqrt{3} } = \sqrt{ \sqrt{3} }\)?

arksoftware
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 24 maja 2016, 11:44
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: wykaż, że

Post autor: arksoftware » 11 paź 2018, 12:33

\(\sqrt{12} = \sqrt{4 \cdot 3} = \sqrt{4} \cdot \sqrt{3} = 2\sqrt{3}\)

Zatem:

\(\sqrt{\sqrt{12} - \sqrt{3}} = \sqrt{2\sqrt{3} - \sqrt{3}} = \sqrt{\sqrt{3}}\)
Matematyka: Generator zadań - darmowa apka dla Androida generuje losowe zadania i pokazuje pełne rozwiązania