Na prostokątnej działce o obwodzie 34 m ala uprawia kwiaty. działkę podzieliła na 9 części liniami równoległymi do boków działki. W środkowej części posadziła chryzantemy. Liczby znajdujące się wewnątrz 4 prostokątów oznaczają długości obwodów. Jaki obwód ma część działki na której rosną chryzantemy.
\begin{tabular}{|r|c|l|} \hline
& 9 & \\ \hline
14 & & 7 \\ \hline
&10 & \\ \hline
\end{tabular}
obwód prostokąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Przyjąłem że środkowy prostokąt ma wymiary: \(x\) (szerokość) na \(y\) (wysokość). Wtedy działka ma wymiary: \((7-y)+x+( \frac{9}{2}-y )\) (szerokość) na \((\frac{9}{2} -x)+y+(5-x)\) (wysokość).
stąd:
\(34=2\left[ (7-y)+x+( \frac{9}{2}-y )\right] +2\left[ (\frac{9}{2} -x)+y+(5-x)\right] \\
2x+2y=6\)
stąd:
\(34=2\left[ (7-y)+x+( \frac{9}{2}-y )\right] +2\left[ (\frac{9}{2} -x)+y+(5-x)\right] \\
2x+2y=6\)