Wyrażenia algebraiczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyrażenia algebraiczne

Post autor: Kowal1998 »

Liczby a,b i c spełniają warunki \(\frac{a}{b}\)=3 oraz \(\frac{b}{c}\)=7. Zatem \(\frac{a+b}{b+c}\) równa się?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{a+b}{b+c}= \frac{ \frac{a}{b}+\frac{b}{b} }{\frac{b}{b}+\frac{c}{b}} = \frac{3+1}{1+\frac{1}{7}} =...\)
ODPOWIEDZ