Trzy zadania na dowodzenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m1505
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 wrz 2014, 07:39
Podziękowania: 1 raz

Trzy zadania na dowodzenia

Post autor: m1505 »

Udowodnij, że prawdziwa jest nierówność: \(\sqrt{5}^{\sqrt{3}} > \sqrt[3]{7}^{\sqrt{2}}\)
Wykaż, że dla dowolnych \(x, y \in \mathbb{R}\) jeżeli \(x^2 + y^2 \leqslant 2\), to \(\vert x + y \vert \leqslant 2\).
Wykaż, że jeśli \(a - b = 1\) i \(a > 0\), \(b > 0\), to \(\frac{a+ b}{a^3 + b^3} < 2\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Trzy zadania na dowodzenia

Post autor: eresh »

m1505 pisze: Wykaż, że jeśli \(a - b = 1\) i \(a > 0\), \(b > 0\), to \(\frac{a+ b}{a^3 + b^3} < 2\)
\(a-b=1\\
a=1+b\)


\(\frac{a+ b}{a^3 + b^3} < 2\\
\frac{a+b}{(a+b)(a^2-ab+b^2)}<2\\
\frac{1}{a^2-ab+b^2}<2\\
1<2(a^2-ab+b^2)\\
1<2a^2-2ab+2b^2\\
2(1+b)^2-2b(1+b)+2b^2-1>0\\
2+4b+2b^2-2b-2b^2+2b^2-1>0\\
2b^2+2b+1>0\\
\Delta<0\)

dla każdego b nierówność jest spełniona
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Trzy zadania na dowodzenia

Post autor: kerajs »

m1505 pisze:Udowodnij, że prawdziwa jest nierówność: \(\sqrt{5}^{\sqrt{3}} > \sqrt[3]{7}^{\sqrt{2}}\)
a)
\(5^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} }>7^{ \frac{ \sqrt{2} }{3} }\\
\frac{ \sqrt{3} }{2} \log 5 > \frac{ \sqrt{2} }{3} \log 7\\
\frac{27}{8}> (\frac{ \log 5 }{ \log 7} )^2\)

bierzesz tablice, kalkulator i wyliczasz prawą stronę
b)
\(5^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} }=(5^5)^{ \frac{ \sqrt{3} }{10} }>(7^4)^{ \frac{ \sqrt{3} }{10} }=7^{ \frac{ 2\sqrt{3} }{5} }=7^{ \sqrt{ \frac{12}{25} } }>7^{ \sqrt{ \frac{2}{9} } }=7^{ \frac{ \sqrt{2} }{3} }\)


m1505 pisze: Wykaż, że dla dowolnych \(x, y \in \mathbb{R}\) jeżeli \(x^2 + y^2 \leqslant 2\), to \(\vert x + y \vert \leqslant 2\).
a)Tu proponuję dowód geometryczny. Narysuj koło \(x^2 + y^2 \leqslant 2\) oraz pas \(-2 \le x + y \le 2\) Czy każdy punkt koła należy do pasa?
ODPOWIEDZ