Oblicz wartość wyrażenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m1505
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 wrz 2014, 07:39
Podziękowania: 1 raz

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: m1505 »

Ile wynosi wartość wyrażenia?
\(- (- \frac{1}{32})^{- \frac{1}{5} }\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: eresh »

m1505 pisze:Ile wynosi wartość wyrażenia?
\(- (- \frac{1}{32})^{- \frac{1}{5} }\)
\(- (- \frac{1}{32})^{- \frac{1}{5} }=-(-32)^{\frac{1}{5}}=-\sqrt[5]{-32}=\sqrt[5]{2^5}=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ