Proste zadanie z drogą i prędkością

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maks0410
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 01 wrz 2018, 19:49
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Proste zadanie z drogą i prędkością

Post autor: maks0410 »

Drogę 5 km do domu babci Jurek przebył w czasie 1/2 godziny. Cześć trasy pokonał rowerem ze średnia prędkością 18km/h a gdy rower sie zepsul szedł pieszo ze średnia prędkością 6km/h. Ile razy dłużej szedł Jurek pieszo niż jechał rowerem?

Znalazłem takie rozwiązanie:

t - czas jazdy rowerem
1/2-t - czas pieszo
s=v*t
18t+6(1/2-t)=5
18t+3-6t=5
12t=5-3
12t=2 /:12
t=2/12=1/6
1/2-1/6=3/6-1/6=2/6=1/3
Jurek rowerem jechal 1/6t , a szedł pieszo 1/3t.
1/3:1/6=1/3*6=2
Odp. Jurek szedl pieszo 2 razy dluzej niz jechal rowerem.

Rozwiązanie rozumiem, ale nigdy bym na nie nie wpadł - byłem pewien, że w poleceniu czegoś brakuje. Dlaczego Jurek nie może np. jechać rowerem przez 5/6 czasu, a iść tylko przez 1/6? Moim zdaniem takie rozwiązanie również spełniałoby warunki zadania. Więc jak to jest?
Z góry dziękuję :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Wynik \(t= \frac{1}{6}\) oznacza że rowerem jechał przez 1/6 godziny, czyli 10 minut (przejechał wtedy 3 km). Pieszo szedł przez 1/3 godziny czyli 20 minut (przeszedł 2 km). Jest to jedyne możliwe rozwiązanie. Pewnie nie byłoby problemu gdybyś zrobił rachunek jednostek.
ODPOWIEDZ