Mam dwa zadania:
1. Ulokowano w banku kwotę 3600 zł. Jaką kwotę odsetek uzyska się po 10 miesiącach, jeżeli roczna stopa procentowa wynosi 9 %.
2. Złożono w banku lokatę terminową w wysokości 8000 zł jaka będzie wartość tej lokaty po upływie 9 miesięcy, jeżeli roczna stopa procentowa wynosi 4%, a odsetki obliczane są raz na kwartał. Oblicz wielkość odsetek uzyskanych w każdym kwartale.
Według moich rozwiązań pierwsze zadanie liczymy z procenta prostego, a drugie składanego. I to jest moje zasadnicze pytanie: dlaczego? Jak to odróżnić? Ponieważ teoretyczne różnice między procentem prostym, a składanym znam, a nie potrafię powiedzieć dlaczego w danym zadaniu ma być jeden czy drugi.
Procent prosty a składany
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Dlatego, bo w pierwszym zadaniu okres lokaty jest krótszy od okresu względem którego ustala sie stopę procentową , a w drugim odwrotnie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
W zadaniu pierwszym do kwoty ulokowanej dolicza się 10/12 rocznego oprocentowania.
W zadaniu drugim co kwartał doliczane są odsetki i w kolejnym kwartale one też procentują.
\(K_{po\; trzech\; kwartałach}=8000(1+ \frac{1}{100})^3=8000(1,01)^3=8242,408\approx 8242\;zł\)
Kwartalna stopa procentowa \(\frac{1}{4}\cdot 4=1\;procent\)
W zadaniu drugim co kwartał doliczane są odsetki i w kolejnym kwartale one też procentują.
\(K_{po\; trzech\; kwartałach}=8000(1+ \frac{1}{100})^3=8000(1,01)^3=8242,408\approx 8242\;zł\)
Kwartalna stopa procentowa \(\frac{1}{4}\cdot 4=1\;procent\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 11 lut 2014, 17:41
- Podziękowania: 177 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Zastanawiałem się nad tą logiką, ale mam jeszcze np. zadanie:
Pan Kowalski otrzymał pożyczkę 100 tys. zł na 10 miesięcy. Jaką kwotę odsetek otrzyma wierzyciel przy założeniu, iż odsetki wyniosą 2 % miesięcznie.
I tutaj w rozwiązaniach mam zastosowany procent prosty, mimo że okres lokaty jest dłuższy niż okres względem którego ustala się stopę procentową.
Pan Kowalski otrzymał pożyczkę 100 tys. zł na 10 miesięcy. Jaką kwotę odsetek otrzyma wierzyciel przy założeniu, iż odsetki wyniosą 2 % miesięcznie.
I tutaj w rozwiązaniach mam zastosowany procent prosty, mimo że okres lokaty jest dłuższy niż okres względem którego ustala się stopę procentową.
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
No to się najpierw sam zastanów i wyciągnij wnioski, jeżeli tego nie zrobisz to nie będziesz w stanie rozwiązać żadnego zadania.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl