Wykaż że

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

Wykaż że

Post autor: zasadowy »

Wykaz, że jeśli x-\(\frac{1}{x}\)=3, to \(x^2\)+\(\frac{1}{x^2}\)=11
z góry dziękuje
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Podnosisz obie strony do kwadratu...
\(x- \frac{1}{x}=3\\x^2-2+ \frac{1}{x^2}=9\\x^2+ \frac{1}{x^2}=11\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ