Korzystając z definicji logarytmu, oblicz x, gdy:
\(a)log_4[log_3(log_2x)]= \frac{1}{2},
b)log_{ \frac{1}{4} }[log_2(log_{ \sqrt{2}}x)]=- \frac{1}{2}\)
Logarytmy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 09 gru 2016, 09:59
- Podziękowania: 19 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Logarytmy
a)
\(\log_4[\log_3(\log_2x)]= \frac{1}{2}\\
\log_3(\log_2x)=4^{ \frac{1}{2}} \\
\log_3(\log_2x)=2 \\
\log_2x=3^2\\
\log_2x=9\\
x=2^9\\
x=512\)
Przykład b) zrób analogicznie.
\(\log_4[\log_3(\log_2x)]= \frac{1}{2}\\
\log_3(\log_2x)=4^{ \frac{1}{2}} \\
\log_3(\log_2x)=2 \\
\log_2x=3^2\\
\log_2x=9\\
x=2^9\\
x=512\)
Przykład b) zrób analogicznie.