Hej, mógłby mi ktoś wytłumaczyć to krok po kroku? Wiem jak się usuwa niewymierności przy prostszych zadaniach, tutaj nie mam pojęcia jak to zrobić.
2 (kreska ułamkowa) \sqrt{3} + \sqrt{7} - \sqrt{5}
usuń niewymierność z mianownika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\frac{2}{( \sqrt{3}+ \sqrt{7})- \sqrt{5} } \cdot \frac{( \sqrt{3}+ \sqrt{7})+ \sqrt{5} }{( \sqrt{3}+ \sqrt{7})+ \sqrt{5} }=
\frac{2( \sqrt{3}+ \sqrt{7}+ \sqrt{5}) }{( \sqrt{3}+ \sqrt{7})^2-5 }= \frac{bez\;zmian}{5+2 \sqrt{21} }\)
Dalej masz mnożenie licznika i mianownika przez \(5-2 \sqrt{21}\),ale to już umiesz...
\frac{2( \sqrt{3}+ \sqrt{7}+ \sqrt{5}) }{( \sqrt{3}+ \sqrt{7})^2-5 }= \frac{bez\;zmian}{5+2 \sqrt{21} }\)
Dalej masz mnożenie licznika i mianownika przez \(5-2 \sqrt{21}\),ale to już umiesz...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.