Zadanie wykaż, że liczba jest podzielna przez 50.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
picopico
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2017, 13:50
Płeć:

Zadanie wykaż, że liczba jest podzielna przez 50.

Post autor: picopico »

Witam, wiem, że jest to proste zadanie, ale przespałem pół matematyki...
W każdym razie

Wykaż, że liczba 103^16 - 101^16 jest podzielna przez 17.

Pomocy... Jakby mógł mi to ktoś rozpisać i wytłumaczyć. :oops:
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(103^{16}-101^{16}=(103^8+101^8)(103^8-101)^8=(103^8+101^8)(103^4+101^4)(103^4-101^4)=\\=(103^8+101^8)(103^4+101^4)(103^2+101^2)(103^2-101^2)=\\=....=()()()()(103+101)=\\=()()()()\cdot12\cdot 17\)
Różnice parzystych potęg rozkładasz na iloczyn sumy przez różnice...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

No ale porządnie zapisać to byś mógł - taki lekki wysiłek po świątecznym lenistwie.:)
To się robi tak:

\(103^{16}-101^{16}= \left( 103^8\right)^2- \left(101^8 \right)^2= \left(103^8-101^8 \right) \cdot \left( 103^8+101^8\right)\)
Ten pierwszy nawias (z odejmowaniem) znowu można tak rozpisać aż w jednym z nawiasów pojawi się ...
\[103+101=204=17 \cdot 12\] i to będzie THE END
picopico
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2017, 13:50
Płeć:

Post autor: picopico »

Ok dziękuję wam bardzo za pomoc!
ODPOWIEDZ