Zadanie optymalizacyjne.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dytr
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 28 paź 2017, 20:02
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Zadanie optymalizacyjne.

Post autor: dytr »

Cześć,
nie mogę poradzić sobie z następującym zadaniem:

Zbiornik wodny o kształcie stożka prawidłowego ma wysokość 10m. Górna część zbiornika jest okręgiem o promieniu wynoszącym 4m. Jeżeli woda jest pompowana do zbiornika z prędkością \(2m^3/min\), ile będzie wynosiła prędkość pompowania wody (w \(m^3/min\)), jeżeli głębkość wynosi 5m?



Zacząłem od narysowania trójkąta i skorzystałem z podobieństwa.

Obrazek


\(\frac{h}{10} = \frac{r}{4}\)
Z powyższego mam: \(r= \frac{2}{5}h\)

Korzystam z wzoru na objętość: \(V= \frac{1}{3} \pi r^2h\)

Podstawiam wcześniej obliczony promień: \(V= \frac{1}{3} \pi ( \frac{2}{5}h )^2h = \frac{4}{75} \pi h^3\)

Liczę pochodną: \(V'= \frac{4}{25} \pi h^2\)



Co powinienem zrobić dalej? Zatrzymałem się tutaj, po policzeniu pochodnej.
Aby obliczyć prędkość przepływu wody na minutę należy po prostu ułożyć równanie?

2=\(\frac{4}{25} \pi h^2\), gdzie za h podstawić nową wysokość (5)?
ODPOWIEDZ