Objętość prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest równa V. Oblicz wysokość tego prostopadłościanu,jeśli jest ona dwa razy dłuższa od krawędzi jego podstawy
a) V=6000 cm sześciennych b)=48 cm sześciennych c)=750 cm sześciennych
Języki matematyki działania na pierwiastkach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Języki matematyki działania na pierwiastkach
a)
\(V=6000\\\)
\(H\)- wysokość
\(a=\frac{1}{2}H\) - krawędź podstawy
\(V=a^2H\\
6000=(\frac{1}{2}H)^2\cdot H\\
6000=\frac{1}{4}H^3\\
24000=H^3\\
H=\sqrt[3]{24000}=\sqrt[3]{8\cdot 1000\cdot 3}=20\sqrt[3]{3}\)
b) i c) analogicznie
\(V=6000\\\)
\(H\)- wysokość
\(a=\frac{1}{2}H\) - krawędź podstawy
\(V=a^2H\\
6000=(\frac{1}{2}H)^2\cdot H\\
6000=\frac{1}{4}H^3\\
24000=H^3\\
H=\sqrt[3]{24000}=\sqrt[3]{8\cdot 1000\cdot 3}=20\sqrt[3]{3}\)
b) i c) analogicznie
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę