liczby rzeczywiste

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

liczby rzeczywiste

Post autor: Ichigo0 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
wykorzystując równość \(\frac{1}{n}= \frac{1}{n+1} + \frac{1}{n(n+1)}\)zapisz ułamek \(\frac{1}{5}\)jako sumę
trzech ułamków o liczniku równym 1
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{1}{5}=\frac{1}{6}+\frac{1}{5\cdot 6}=\frac{1}{6}+\frac{1}{30}\\
\frac{1}{6}=\frac{1}{7}+\frac{1}{6\cdot 7}=\frac{1}{7}+\frac{1}{42}\\
\frac{1}{5}=\frac{1}{7}+\frac{1}{42}+\frac{1}{30}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ