Wartość wyrażenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Wartość wyrażenia

Post autor: VirtualUser »

Policz wartość wyrażenia \(x^2- \frac{1}{x^2}\), jeżeli \(x^3- \frac{1}{x^3} = 18\)
Mam z tym problem - doliczyłem, że
\(x^2+ \frac{1}{x^2} = 11\) oraz \(x- \frac{1}{x} = 3\)
ale nie wiem jak to sfinalizować :/
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Wartość wyrażenia

Post autor: kerajs »

VirtualUser pisze: doliczyłem, że
\(x- \frac{1}{x} = 3\)
\(18= x^3-\frac{1}{x^3}=(x-\frac{1}{x})^3 +3(x-\frac{1}{x})=27+9=36\)
gdzieś się machnąłeś.
ODPOWIEDZ