wiedząc, że log x= log a

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

wiedząc, że log x= log a

Post autor: snowinska91 »

Wiedząc, że \(log x= log a\) to x=a. Oblicz x gdy:
\(log x=3- log 125\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\log x=\log 10^3-\log 125\\
\log x=\log \frac{10^3}{125}\\
\log x=\log 8\\
x=8\)
ODPOWIEDZ