Wykaż, że :
a) \(log_{27} 9+log_{27} 243+log_{27} 3^8=5\)
b) \(log 2+ log \frac{2}{3} +log \frac{4}{3}+...+log \frac{10}{9}=1\)
c)\(16^{log_2 \sqrt[4]{2}+log_4 3}\)
wykaż, że log
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 127
- Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
- Podziękowania: 122 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: wykaż, że log
a) \(\log_{27} 9+\log_{27} 243+\log_{27} 3^8=\log_{27}(9 \cdot 243 \cdot 3^8)=...\)
b)Raczej:
\(\log 2+ \log \frac{3}{2} +\log \frac{4}{3}+...+\log \frac{10}{9}=\log 2+(\log 3-\log 2)+(\log 4-\log 3)+...+(\log 10-\log 9)=\log 10=1\)
c)\(16^{log_2 \sqrt[4]{2}+log_4 3}=2^{4 \cdot ( \frac{1}{4}\log_2 2+ \frac{\log_23 }{\log_24} )}=2^{1+2\log_23}=...=18\)
b)Raczej:
\(\log 2+ \log \frac{3}{2} +\log \frac{4}{3}+...+\log \frac{10}{9}=\log 2+(\log 3-\log 2)+(\log 4-\log 3)+...+(\log 10-\log 9)=\log 10=1\)
c)\(16^{log_2 \sqrt[4]{2}+log_4 3}=2^{4 \cdot ( \frac{1}{4}\log_2 2+ \frac{\log_23 }{\log_24} )}=2^{1+2\log_23}=...=18\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 127
- Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
- Podziękowania: 122 razy