w postaci logaryt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

w postaci logaryt

Post autor: snowinska91 »

Przedstaw w postaci jednego logarytmu wyrażenie:
a) \(log_2 a+ log_2 b+ log_2 c=\)
b)\(log a + log b - log c=\)
c) \(2 log a - 3 log b + log c=\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

poszukaj sobie w tablicach odpowiednich wzorów. Tam gdzie jest w tablicach o logarytmach.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: w postaci logaryt

Post autor: eresh »

snowinska91 pisze:Przedstaw w postaci jednego logarytmu wyrażenie:
a) \(log_2 a+ log_2 b+ log_2 c=\)
b)\(log a + log b - log c=\)
c) \(2 log a - 3 log b + log c=\)

a ) Rozwiązanie:
Spoiler
\(\log_2 a+ \log_2 b+\log_2 c=\log_2(a\cdot b\cdot c)\)
b ) Rozwiązanie:
Spoiler
\(\log a + \log b - \log c=\log (ab)-\log c=\log\frac{ab}{c}\)
c ) Rozwiązanie:
Spoiler
\(2 \log a - 3 \log b + \log c=\log a^2-\log b^3+\log c=\log\frac{a^2c}{b^3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ