logarytmy 4

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

logarytmy 4

Post autor: snowinska91 »

oblicz \(\frac{1}{4} log 25+ \frac{1}{2} log 2\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Potrzebne Ci do tego dwa wzory. Oba dostępne w tablicach.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: logarytmy 4

Post autor: eresh »

snowinska91 pisze:oblicz \(\frac{1}{4} log 25+ \frac{1}{2} log 2\)

Rozwiązanie:
Spoiler
\(\frac{1}{4} \log 25+ \frac{1}{2} \log 2=\log 25^{0,25}+\log 2^{0,5}=\\=\log 5^{0,5}+\log 2^{0,5}=\log (\sqrt{5}\cdot \sqrt{2})=\log\sqrt{10}=\log 10^{0,5}=0,5\log 10=0,5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ