logarytmy 3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

logarytmy 3

Post autor: snowinska91 »

Oblicz:\(\sqrt{25^{log_5 3}+49^{log_7 4}}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: logarytmy 3

Post autor: eresh »

snowinska91 pisze:Oblicz:\(\sqrt{25^{log_5 3}+49^{log_7 4}}\)
\(=\sqrt{5^{2\log_53}+7^{2\log_74}}=\sqrt{5^{\log_53^2}+7^{\log_74^2}}=\sqrt{9+16}=5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ