uzasadnij

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

uzasadnij

Post autor: snowinska91 »

Uzasadnij, że
a) \(\sqrt[6]{81}= \sqrt[3]{9}\)
b)\(\sqrt[12]{625}= \sqrt[3]{5}\)
c)\(\sqrt[4]{3} \cdot \left( \sqrt[4]{27} +3\sqrt[4]{3} \right)=3+3 \sqrt{3}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: uzasadnij

Post autor: eresh »

snowinska91 pisze:Uzasadnij, że
a) \(\sqrt[6]{81}= \sqrt[3]{9}\)
b)\(\sqrt[12]{625}= \sqrt[3]{5}\)
c)\(\sqrt[4]{3} \cdot \left( \sqrt[4]{27} +3\sqrt[4]{3} \right)=3+3 \sqrt{3}\)

\(\sqrt[6]{81}= 81^{\frac{1}{6}}=9^{\frac{2}{6}}=9^{\frac{1}{3}}=\sqrt[3]{9}\\
\sqrt[12]{625}=625^{\frac{1}{12}}=(5^4)^{\frac{1}{12}}=5^{\frac{1}{3}}=\sqrt[3]{5}\\
\sqrt[4]{3} \cdot \left( \sqrt[4]{27} +3\sqrt[4]{3} \right)=\sqrt[4]{3\cdot 27}+3\sqrt[4]{3\cdot 3}=\sqrt[4]{3^4}+3\sqrt[4]{3^2}=3+3\sqrt{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ