Oblicz 2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 127
- Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
- Podziękowania: 122 razy
Oblicz 2
Oblicz:
a) \(108^ {\frac{1}{3}} \cdot 2^ {\frac{1}{3}}+5^ {\frac{1}{3}} \cdot 25^ {\frac{1}{3}}\)
b) \(4^ {\frac{2}{3}} \cdot 16^ {\frac{2}{3}}+3^ {\frac{4}{3}} \cdot 3^ {\frac{2}{3}}\)
c) \(\left(0,125 \right) ^ {-\frac{1}{3}}+ \left(0,25 \right) ^{-0,5}-(4^{\frac{2}{3}}-3^ {\frac{1}{3}})^0\)
d) \(\left\{ \left[ \left( \frac{2}{3} \right)^{-\frac{4}{3}} \right]^{\frac{2}{3}}-1,5 \cdot \left( \frac{3}{2} \right)^{\frac{1}{9}} \right\} \cdot 121^{\frac{5}{8}}\)
e) \(\left(25^{0,75}+625^{0,25} \right) \cdot \left( \left( 0,2\right)^{- \frac{3}{2} }-25^{0,5} \right)\)
f) \(\left(343^{ \frac{1}{3} } -7 \sqrt{7} \right) \left(7+7^{1,5} \right)\)
a) \(108^ {\frac{1}{3}} \cdot 2^ {\frac{1}{3}}+5^ {\frac{1}{3}} \cdot 25^ {\frac{1}{3}}\)
b) \(4^ {\frac{2}{3}} \cdot 16^ {\frac{2}{3}}+3^ {\frac{4}{3}} \cdot 3^ {\frac{2}{3}}\)
c) \(\left(0,125 \right) ^ {-\frac{1}{3}}+ \left(0,25 \right) ^{-0,5}-(4^{\frac{2}{3}}-3^ {\frac{1}{3}})^0\)
d) \(\left\{ \left[ \left( \frac{2}{3} \right)^{-\frac{4}{3}} \right]^{\frac{2}{3}}-1,5 \cdot \left( \frac{3}{2} \right)^{\frac{1}{9}} \right\} \cdot 121^{\frac{5}{8}}\)
e) \(\left(25^{0,75}+625^{0,25} \right) \cdot \left( \left( 0,2\right)^{- \frac{3}{2} }-25^{0,5} \right)\)
f) \(\left(343^{ \frac{1}{3} } -7 \sqrt{7} \right) \left(7+7^{1,5} \right)\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Oblicz 2
\(108^ {\frac{1}{3}} \cdot 2^ {\frac{1}{3}}+5^ {\frac{1}{3}} \cdot 25^ {\frac{1}{3}}=(108\cdot 2)^{\frac{1}{3}}+(5\cdot 25)^{\frac{1}{3}}=(6^3)^{\frac{1}{3}}+(5^3)^{\frac{1}{3}}=6+5=11\)snowinska91 pisze:Oblicz:
a) \(108^ {\frac{1}{3}} \cdot 2^ {\frac{1}{3}}+5^ {\frac{1}{3}} \cdot 25^ {\frac{1}{3}}\)
b) \(4^ {\frac{2}{3}} \cdot 16^ {\frac{2}{3}}+3^ {\frac{4}{3}} \cdot 3^ {\frac{2}{3}}\)
c) \(\left(0,125 \right) ^ {-\frac{1}{3}}+ \left(0,25 \right) ^{-0,5}-(4^{\frac{2}{3}}-3^ {\frac{1}{3}})^0\)
d) \(\left\{ \left[ \left( \frac{2}{3} \right)^{-\frac{4}{3}} \right]^{\frac{2}{3}}-1,5 \cdot \left( \frac{3}{2} \right)^{\frac{1}{9}} \right\} \cdot 121^{\frac{5}{8}}\)
e) \(\left(25^{0,75}+625^{0,25} \right) \cdot \left( \left( 0,2\right)^{- \frac{3}{2} }-25^{0,5} \right)\)
f) \(\left(343^{ \frac{1}{3} } -7 \sqrt{7} \right) \left(7+7^{1,5} \right)\)
b) \(4^ {\frac{2}{3}} \cdot 16^ {\frac{2}{3}}+3^ {\frac{4}{3}} \cdot 3^ {\frac{2}{3}}=(4\cdot 16)^{\frac{2}{3}}+3^2=(\sqrt{64})^2+9=36+9=45\)
\(\left(0,125 \right) ^ {-\frac{1}{3}}+ \left(0,25 \right) ^{-0,5}-(4^{\frac{2}{3}}-3^ {\frac{1}{3}})^0=8^{\frac{1}{3}}+4^{0,5}-1=2+2-1=3\)\
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Oblicz 2
\(\left(25^{0,75}+625^{0,25} \right) \cdot \left( \left( 0,2\right)^{- \frac{3}{2} }-25^{0,5} \right)=(5^{1,5}+5^{1})(5^{1,5}-5)=5^3-5^2=125-25=100\)snowinska91 pisze:Oblicz:
e) \(\left(25^{0,75}+625^{0,25} \right) \cdot \left( \left( 0,2\right)^{- \frac{3}{2} }-25^{0,5} \right)\)
f) \(\left(343^{ \frac{1}{3} } -7 \sqrt{7} \right) \left(7+7^{1,5} \right)\)
\(\left(343^{ \frac{1}{3} } -7 \sqrt{7} \right) \left(7+7^{1,5} \right)=(7-7\sqrt{7})(7+7\sqrt{7})=7^2-(7\sqrt{7})^2=49-343=-294\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 127
- Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
- Podziękowania: 122 razy
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 127
- Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
- Podziękowania: 122 razy
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 127
- Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
- Podziękowania: 122 razy
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 127
- Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
- Podziękowania: 122 razy
Re: Oblicz 2
w odpowiedzi jest 0 a w załączniku z książki zdj. Czyli jak powinno być poprawnie?
- Załączniki
-
- 1pp.jpg (6.33 KiB) Przejrzano 6281 razy
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 127
- Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
- Podziękowania: 122 razy
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 127
- Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
- Podziękowania: 122 razy
Re: Oblicz 2
jeszcze tylko pytanie z działaniami tu lece w nawiasie od lewej do prawej ? bo dostaje \(\frac{3}{2}^{ \frac{8}{3}}- \frac{3}{2} \cdot\frac{3}{2}^{ \frac{1}{9}}\)
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 09 sty 2018, 11:51
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Najpierw mnożenie, potem odejmowanie. To się tyczy też nawiasu
__________________
strój tor kartingowy
__________________
strój tor kartingowy