w postaci pierwiastka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

w postaci pierwiastka

Post autor: snowinska91 »

Przedstaw w postaci pierwiastka wyrażenie:
a) \((0,75)^{- \frac{3}{4} }\)
b)\((0,125)^{- \frac{3}{5}}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: w postaci pierwiastka

Post autor: eresh »

snowinska91 pisze:Przedstaw w postaci pierwiastka wyrażenie:
a) \((0,75)^{- \frac{3}{4} }\)
b)\((0,125)^{- \frac{3}{5}}\)
\((0,75)^{- \frac{3}{4} }=(\frac{4}{3})^{\frac{3}{4}}=\sqrt[4]{\frac{4^3}{3^3}}=\sqrt[4]{\frac{64}{27}}\)

\((0,125)^{- \frac{3}{5}}=8^{\frac{3}{5}}=\sqrt[5]{8^3}=\sqrt[5]{512}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ