Liczby rzeczywiste,ułamki, procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
izkaizka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 lis 2017, 14:44
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Liczby rzeczywiste,ułamki, procenty

Post autor: izkaizka »

Witajcie, mam kilka zadań po prostu dla mnie nie do rozwiązania. Bardzo proszę o pomoc... Za każdą będę bardzo wdzięczna :)

1. Podaj liczbę odwrotną do liczby x i liczbę przeciwną do liczby do liczby y.

x= (1 1/6-1/9):(1 1/3-1/6

y= (1/7-1/3)*0,35-1 1/3:(-1 1/2

Zad. 2

Zamień ułamek 4/9 na dziesiętny. Podaj przybliżenie ułamka do trzech miejsc po przecinku. Czy jest to przybliżenie z domiarem czy z niedomiarem.

Zad. 3

Cenę towaru obniżono o 60% a następnie obniżono o p%. Wyznacz p jeśli w ten sposób otrzymano cenę sprzed obniżki.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
\(x=(\frac{7}{6}-\frac{1}{9}):(\frac{4}{3}-\frac{1}{6})=\frac{21-2}{18}:\frac{8-1}{6}=\frac{19}{18}:\frac{7}{6}=\frac{19}{18}\cdot\frac{6}{7}=\frac{19}{21}\\\frac{1}{x}=\frac{21}{19}\)

\(y=(\frac{1}{7}-\frac{1}{3})\cdot0,35-1\frac{1}{3}:(-1\frac{1}{2})=\frac{3-7}{21}+\frac{4}{3}\cdot\frac{2}{3}=-\frac{4}{21}\cdot\frac{7}{20}+\frac{8}{9}=-\frac{1}{15}+\frac{8}{9}=\frac{-3+40}{45}=\frac{37}{45}\\-y=-\frac{37}{45}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(\frac{4}{9}=0,444444...\approx0,444\)

Przybliżenie z niedomiarem.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
x- wyjściowa cena

\(x-60\%x=x-0,6x=0,4x\)

\(0,4x+p\%\cdot0,4x=x\\\frac{p}{100}\cdot0,4x=0,6x\\p\cdot0,004=0,6\\p=0,6:0,004=600:4\\p=150\)
izkaizka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 lis 2017, 14:44
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Post autor: izkaizka »

Ojej dziękuję serdecznie!!!! Naprawdę nie spodziewałam się tak szybkiej odpowiedzi. Naprawdę bardzo dziękuję :D :D :D
ODPOWIEDZ