pierwiastek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

pierwiastek

Post autor: snowinska91 »

Jak policzyć: \(\sqrt{9+6 \sqrt{2} }\)?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\sqrt{9+6\sqrt{2}}=\sqrt{3(3+2\sqrt{2}}=\sqrt{3}\sqrt{(\sqrt{2})^2+1^2+2\cdot \sqrt{2}\cdot 1}=\sqrt{3}\sqrt{(\sqrt{2}+1)^2}=\sqrt{3}(\sqrt{2}+1)=\sqrt{6}+\sqrt{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

Post autor: snowinska91 »

skąd się bierze takie rozpisanie pod pierwiastkiem po drugim znaku =?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

snowinska91 pisze:skąd się bierze takie rozpisanie pod pierwiastkiem po drugim znaku =?
ze wzorów skróconego mnożenia
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
BillyHagen
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 lis 2017, 00:12
Płeć:
Kontakt:

Post autor: BillyHagen »

Hi there! Many thanks for the calculations shared. Since I am not good at math, your actions of mathematical calculation seem to be quite essential!
ODPOWIEDZ