Równania i układy równań logarytmicznych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Einveru
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 20 sie 2017, 17:16
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Równania i układy równań logarytmicznych

Post autor: Einveru »

a) 2\(\log_{x}3\) \(\cdot\) \(log_{3x}3\) = \(log_{9√x}3\)


b) Układ

\(log_{2}(1 + \frac{x}{y}) = 2 - log_{2}y\)
\(log_{4}(xy)\) = 1
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania i układy równań logarytmicznych

Post autor: eresh »

Einveru pisze:a) 2\(\log_{x}3\) \(\cdot\) \(log_{3x}3\) = \(log_{9√x}3\)

\(D=(0,\infty)\setminus\{1,\frac{1}{3},\frac{1}{81}\}\)

\(2\log_x3\log_{3x}3=\log_{9\sqrt{x}}3\\
\frac{2}{\log_3x}\cdot\frac{1}{\log_3(3x)}=\frac{1}{\log_3(9\sqrt{x})}\\
2\log_39\sqrt{x}=\log_3x(\log_3x+1)\\
2\log_3\sqrt{x}+4=\log_3^2x+\log_3x\\
\log_3^2x=4\\
\log_3x=2\;\; \vee \;\;\;\log_3x=-2\\
x=9\;\;\;\vee\;\;x=\frac{1}{9}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania i układy równań logarytmicznych

Post autor: eresh »

Einveru pisze:
b) Układ

\(log_{2}(1 + \frac{x}{y}) = 2 - log_{2}y\)
\(log_{4}(xy)\) = 1
\(1+\frac{x}{y}>0\;\;\; \wedge \;\;\;y>0\;\;\; \wedge xy>0\\
\frac{x}{y}>-1\;\;\; \wedge \;\;\;y>0\;\;\; \wedge x>0\\
x>0\;\;\wedge\;\;y>0\)


\(\log_4(xy)=1\\
xy=4\\
y=\frac{4}{x}\)



\(\log_2(1+\frac{x}{y})=2-\log_2y\\
\log_2(1+\frac{x}{\frac{4}{x}})=2-\log_2\frac{4}{x}\\
\log_2(1+\frac{x^2}{4})=\log_24-\log_2\frac{4}{x}\\
\log_2(1+\frac{x^2}{4})=\log_2x\\
1+\frac{x^2}{4}=x\\
x^2-4x+4=0\\
x=2\\
y=\frac{4}{2}=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ