Procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaja222
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 04 mar 2017, 19:56
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Procenty

Post autor: kaja222 »

W ramach promocji cenę telewizora obniżono o 15%. Po jej zakończeniu cena wzrosła o 18%. Cena po zmianach w stosunku do ceny pierwotnej jest:
A. Wyższa o 3%
B. Wyższa o 3 promile
C. Taka sama
D. Niższa o 0,3%
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

x - początkowa cena
\(x-0,15x=0,85x\) - cena po obniżce
\(0,85x+0,18\cdot 0,85=1,003x=x+0,003x\) - cena końcowa
odp. B
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ