Pan Waldemar żył bardzo długo - zmarł w wieku stu kilku lat. Wiemy, że urodził się w XIX wieku, a cztery ważne daty w historii jego życia: rok urodzenia, rok ślubu, rok śmierci żony oraz rok jego śmierci to cztery różne liczby czterocyfrowe, z których każda zapisuje się przy pomocy tych samych cyfr. Ile lat był wdowcem?
A)9
B)10
C)15
D)18
E)27
i dlaczego?
Waldemar wdowcem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Też na poziomie VI klasy?
Urodził sie w XIX wieku, czyli w tych datach wśród cyferek muszą być 1 i 8.
Żył sto kilka lat, czyli zmarł w XX lub co najwyżej na początku XXI wieku.
Druga ewentualność jest wykluczona, bo wymusza, że w datach są cyferki 2 i 0. Te dawałyby daty
1802, 1820, 2018 i 2081, czyli żyłby 179 lat a to więcej niż sto kilka
Musiał więc umrzeć w wieku XX czyli do cyferek 1 i 8 dodajemy 9. Ostatnia cyferka nie jest znana. Z tych można ułożyć lata
18x9 (narodziny), 189x (ślub), 19x8(został wdowcem) i 198x(umarł) i w tej kolejności
x=9 Odpada, bo żyłby krócej niż 100 lat (1989-1899 = 90)
x=8 Też z tych samych powodów jak wyżej (1988 - 1889 = 99)
x=7 Jest OK, bo daje wiek (1987 - 1879 = 108)
x=6 i niższe odpadają bo wiek już będzie większy niż sto kilka.
Ostatecznie. Urodził się w 1879, ożenił się w 1897, został wdowcem w 1978, a zmarł w 1987. Był więc wdowcem 9 lat.
Może być???
Urodził sie w XIX wieku, czyli w tych datach wśród cyferek muszą być 1 i 8.
Żył sto kilka lat, czyli zmarł w XX lub co najwyżej na początku XXI wieku.
Druga ewentualność jest wykluczona, bo wymusza, że w datach są cyferki 2 i 0. Te dawałyby daty
1802, 1820, 2018 i 2081, czyli żyłby 179 lat a to więcej niż sto kilka
Musiał więc umrzeć w wieku XX czyli do cyferek 1 i 8 dodajemy 9. Ostatnia cyferka nie jest znana. Z tych można ułożyć lata
18x9 (narodziny), 189x (ślub), 19x8(został wdowcem) i 198x(umarł) i w tej kolejności
x=9 Odpada, bo żyłby krócej niż 100 lat (1989-1899 = 90)
x=8 Też z tych samych powodów jak wyżej (1988 - 1889 = 99)
x=7 Jest OK, bo daje wiek (1987 - 1879 = 108)
x=6 i niższe odpadają bo wiek już będzie większy niż sto kilka.
Ostatecznie. Urodził się w 1879, ożenił się w 1897, został wdowcem w 1978, a zmarł w 1987. Był więc wdowcem 9 lat.
Może być???
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria