DOWODY W ALGEBRZE

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

DOWODY W ALGEBRZE

Post autor: mtworek98 »

Wykaż, że jeśli liczby rzeczywiste x, y, z spełniają warunek xyz=1, to \(x^{-1}+y^{-1}+2^{-1}=xy+xz+yz\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: DOWODY W ALGEBRZE

Post autor: radagast »

mtworek98 pisze:Wykaż, że jeśli liczby rzeczywiste x, y, z spełniają warunek xyz=1, to \(x^{-1}+y^{-1}+2^{-1}=xy+xz+yz\).
pomyliłeś \(z\) z dwójką :)
powinno być:
Wykaż, że jeśli liczby rzeczywiste \(x, y, z\) spełniają warunek \(xyz=1\), to \(x^{-1}+y^{-1}+z^{-1}=xy+xz+yz\)
i wtedy:
\(x^{-1}+y^{-1}+z^{-1}= \frac{1}{x} +\frac{1}{y} +\frac{1}{z} = \frac{xy+yz+xz}{xyz} =xy+yz+xz\)
ODPOWIEDZ