DOWODY W ALGEBRZE
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
DOWODY W ALGEBRZE
Uzasadnij, że jeśli \(a\neq0\) i \(a+\frac{1}{a}=5\), to \(a^{2}+\frac{1}{a^{2}}=23\).
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: DOWODY W ALGEBRZE
\(a^{2}+\frac{1}{a^{2}}= \left( a+\frac{1}{a}\right) ^2-2 \cdot a \cdot \frac{1}{a} =25-2=23\)mtworek98 pisze:Uzasadnij, że jeśli \(a\neq0\) i \(a+\frac{1}{a}=5\), to \(a^{2}+\frac{1}{a^{2}}=23\).
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: DOWODY W ALGEBRZE
radagast: Wprowadzam tu tzw. "czwarty wzór" na sumę kwadratów. Dziś kiedy matematyka to głównie tresura, by uczeń byle zdał maturę kompletnie pomija się trening elastyczności myślenia. I to nie jest wina uczniów, tylko szkoły....
Ileż razy spotykam się z twierdzeniem, że parabola nie ma wierzchołka, bo przy liczeniu q .....delta jest ujemna
A więc zalecenie użycia w tym zadaniu wzoru
\((a+b)^2 = a^2+2ab+b^2\)
jest z reguły bezskuteczne, to wymaga elastycznego myślenia
trzeba często na talerzu podać wzory
\(a^2 + b^2 = (a \pm b)^2 \mp 2ab\)
i to w dwóch postaciach niestety, bo i plusminus bywa problemem
Ileż razy spotykam się z twierdzeniem, że parabola nie ma wierzchołka, bo przy liczeniu q .....delta jest ujemna
A więc zalecenie użycia w tym zadaniu wzoru
\((a+b)^2 = a^2+2ab+b^2\)
jest z reguły bezskuteczne, to wymaga elastycznego myślenia
trzeba często na talerzu podać wzory
\(a^2 + b^2 = (a \pm b)^2 \mp 2ab\)
i to w dwóch postaciach niestety, bo i plusminus bywa problemem
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: DOWODY W ALGEBRZE
Obawiam się, że nasze forum pogłębia ten stan.Matematyk_64 pisze:Dziś kiedy matematyka to głównie tresura, by uczeń byle zdał maturę kompletnie pomija się trening elastyczności myślenia. I to nie jest wina uczniów, tylko szkoły....