DOWODY W ALGEBRZE

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

DOWODY W ALGEBRZE

Post autor: mtworek98 »

Uzasadnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y zachodzi nierówność: \(2x^{2}-6xy+11y^{2}\ge0\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: DOWODY W ALGEBRZE

Post autor: radagast »

mtworek98 pisze:Uzasadnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y zachodzi nierówność: \(2x^{2}-6xy+11y^{2}\ge0\).
\(2x^{2}-6xy+11y^{2}=2x^{2}-6xy+ \frac{9}{2} y^{2}+\frac{13}{2} y^{2}= \left( \left( \sqrt{2x} \right) ^2-2 \sqrt{2}x \cdot \frac{3}{ \sqrt{2} } y+ \left( \frac{3}{ \sqrt{2} } y\right) ^2 \right)+\frac{13}{2} y^{2}=\\
\left( \sqrt{2x} - \frac{3}{ \sqrt{2} } y\right)^2+ \frac{13}{2} y^{2} \ge 0\)
jako suma kwadratów.
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

Post autor: mtworek98 »

Nie da się tego obliczyć jakoś prościej? :( :(
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Da się: \(2x^{2}-6xy+11y^{2}=2 \left( x^2-3xy+ \frac{9}{4}y^2 \right)+8y^2=2 \left( x^2-3xy+ \frac{9}{4}y^2 \right)+ \frac{35}{4} y^2=2 \left( x- \frac{3}{2}y \right) ^2+ \frac{13}{2} y^2\)
beata1111
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 23 kwie 2012, 07:41
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: beata1111 »

Robiłam coś takiego, tylko inaczej rozbiłam poszczególne składniki
\(2x^2 - 6xy + 11y^2 = (x^2 - 6xy + 9y^2) + x^2 + 2y^2 = (x - 3y)^2 + x^2 + 2y^2\)
jest zawsze większe bądź równe zero jako suma kwadratów
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

Post autor: mtworek98 »

Bardzo dziękuję za pomoc. :D :D
ODPOWIEDZ