DOWODY W ALGEBRZE

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

DOWODY W ALGEBRZE

Post autor: mtworek98 »

Wykaż, że liczba \(4^{2017}+2*4^{2016}+5*4^{2015}\) jest podzielna przez 58.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: DOWODY W ALGEBRZE

Post autor: radagast »

mtworek98 pisze:Wykaż, że liczba \(4^{2017}+2*4^{2016}+5*4^{2015}\) jest podzielna przez 58.
\(4^{2017}+2*4^{2016}+5*4^{2015}=4^{2015} \left( 4^{2}+2*4+5\right)=4^{2015} \cdot 29=2k \cdot 29=58k,\ k \in C\)
ODPOWIEDZ