Gdy Anka miała tyle lat,ile Danka ma teraz,to była od niej 3 razy starsza.Gdy Danka będzie miała tyle lat,ile Anka ma teraz,Anka będzie miała 42 lata.Ile lat ma obecnie każda z dziewcząt ?
Nie umiem ułożyć układu równań...
Pomocy
Ile mają teraz lat...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 maja 2015, 09:49
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Klucz do zadania to różnica lat Anki i Danki.
\(a\) - wiek Anki,
\(d\) - wiek Danki,
\(a-d\) - różnica lat obu dziewczyn (Anka jest starsza, więc różnica jest dodatnia).
\(\begin{cases} a-(a-d)=3(d-(a-d)) \\ 42=a+(a-d)\end{cases}\)
\(a\) - wiek Anki,
\(d\) - wiek Danki,
\(a-d\) - różnica lat obu dziewczyn (Anka jest starsza, więc różnica jest dodatnia).
\(\begin{cases} a-(a-d)=3(d-(a-d)) \\ 42=a+(a-d)\end{cases}\)
"Geometria jest sztuką wyciągania prawidłowych wniosków ze źle sporządzonych rysunków." - Niels Henrik Abel
http://www.arturwrobel.com
http://www.arturwrobel.com