Różnice w Populacji Miast - Zadanie z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awesomeforrest
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 gru 2016, 19:29
Płeć:

Różnice w Populacji Miast - Zadanie z treścią

Post autor: Awesomeforrest »

Witam,

Potrzebuję pomocy z zadaniem z treścią.

W mieście A, w roku 2014, mieszka 14 000 ludzi a w mieście B mieszka 9 000 ludzi -
Populacja miasta A spada o 2% co rok a populacja miasta B wzrasta o 4 % co rok
Oblicz w którym roku miasto B będzie miało więcej mieszkańców niż miasto A

Lekko zgubiony jestem gdyż póki co zrobiłem (i myśle że w dobrym kierunku):

14000 x 0.98^x = 9000 x 1,04^x

i nie zabardzo wiem jak się za to dalej zabrać- dodam że trzeba stworzyć formułę dzięki której można obliczyć ile lat to zajmię.

Z góry dziękuje za pomoc
Matematyk_Hais
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:49
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk_Hais »

x - liczba lat kiedy liczba ludnosci bedzie rowna
14000 - (0,02*14000)x = 9000 + (0,06*9000)x
x = 6,09
Odp.: Po 7 latach.
ODPOWIEDZ