Oblicz wartość wyrażenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19xyzxyz19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 03 gru 2016, 20:06
Podziękowania: 1 raz

Oblicz wartość wyrażenie

Post autor: 19xyzxyz19 »

Oblicz wartość wyrażenie\((a-0,5b) ^{2}\) jeżeli \(a=0,3log _{ \sqrt{2} } 2 ^{3 \frac{1}{3} }\)oraz\(b= \frac{6 \cdot \sqrt[4]{2} -2 ^{ \frac{5}{4} } }{64 ^{0,125} }\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz wartość wyrażenie

Post autor: radagast »

19xyzxyz19 pisze:Oblicz wartość wyrażenie\((a-0,5b) ^{2}\) jeżeli \(a=0,3log _{ \sqrt{2} } 2 ^{3 \frac{1}{3} }\)oraz\(b= \frac{6 \cdot \sqrt[4]{2} -2 ^{ \frac{5}{4} } }{64 ^{0,125} }\)
\(a=0,3log _{ \sqrt{2} } 2 ^{3 \frac{1}{3} }= \frac{3}{10}\log_ \sqrt{2} \left( 2^ \frac{10}{3}\right)=\log_ \sqrt{2} 2=2\)
oraz
\(b= \frac{6 \cdot \sqrt[4]{2} -2 ^{ \frac{5}{4} } }{64 ^{0,125} }= \frac{ 3\sqrt[4]{32 } - \sqrt[4]{32} }{2 ^{ \frac{3}{4} } }= \frac{ 2\sqrt[4]{32 } }{ \sqrt[4]{8 } }=2 \sqrt[4]{4} =2 \sqrt{2}\)

no to (o ile nie pomyliłam się w rachunkach)
\((a-0,5b) ^{2}= (2- \sqrt{2} )^2=4-4 \sqrt{2}+2= 6-4 \sqrt{2}\)
ODPOWIEDZ