wykaż, że

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19xyzxyz19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 03 gru 2016, 20:06
Podziękowania: 1 raz

wykaż, że

Post autor: 19xyzxyz19 »

wykaż, że
\(\log_6^22+\log_6^23+\ 2log_62*\log_63=1\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\((log_62+log_63)^2=(log_6(2\cdot 3))^2=(log_66)^2=1^2=1\)

Wystarczyło zauważyć wzór skróconego mnożenia...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ