oblicz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19xyzxyz19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 03 gru 2016, 20:06
Podziękowania: 1 raz

oblicz

Post autor: 19xyzxyz19 »

\(( \sqrt{3- \sqrt{2} }+\sqrt{3+ \sqrt{2} } )^2\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

zastosuj wzór na kwadrat sumy
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(( \sqrt{3- \sqrt{2} }+ \sqrt{3+ \sqrt{2} })^2=3- \sqrt{2}+2 \sqrt{(3- \sqrt{2})(3+ \sqrt{2}) }+3+ \sqrt{2}=6+2 \sqrt{9-2}=6+2 \sqrt{7}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ