Oblicz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19xyzxyz19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 03 gru 2016, 20:06
Podziękowania: 1 raz

Oblicz

Post autor: 19xyzxyz19 »

Oblicz:
\(\sqrt{ \sqrt[3]{4} }* \sqrt[3]{- \sqrt{2} } * \sqrt[6]{8}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\sqrt{ \sqrt[3]{4} }* \sqrt[3]{- \sqrt{2} } * \sqrt[6]{8}= \left( 4^ \frac{1}{3} \right)^ \frac{1}{2} \cdot \left( -2^ \frac{1}{2} \right)^ \frac{1}{3} \cdot 8^ \frac{1}{6}= 4^ \frac{1}{6} \cdot \left( -2^ \frac{1}{6}\right) \cdot 8^ \frac{1}{6}= 2^ \frac{1}{3} \cdot \left( -2^ \frac{1}{6}\right) \cdot 2^ \frac{1}{2}=\\-2^{ \frac{1}{3} + \frac{1}{6}+ \frac{1}{2}}=-2\\\)
ODPOWIEDZ