potęgi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
partycjaaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 27 lis 2016, 19:15
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

potęgi

Post autor: partycjaaa »

Witam

Zapisz w postaci jednej potęgi

1.
\(32^{-3} : (\frac{1}{8})^4\)


2.
\(\sqrt[3]{9} x \sqrt[5]{27}\)

Dziękuje bardzo za pomoc :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: potęgi

Post autor: radagast »

partycjaaa pisze:Witam

Zapisz w postaci jednej potęgi

1.
\(32^{-3} : (\frac{1}{8})^4\)
\(32^{-3} : (\frac{1}{8})^4=(2^5)^{-3} : (2^{-3})^4=2^{-15}:2^{-12}=2^{-3}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: potęgi

Post autor: radagast »

partycjaaa pisze: 2.
\(\sqrt[3]{9} x \sqrt[5]{27}\)
\(\sqrt[3]{9} \cdot \sqrt[5]{27}=9^ \frac{1}{3} \cdot 27^ \frac{1}{5} =(3^2)^ \frac{1}{3} \cdot (3^3)^ \frac{1}{5} =3^ \frac{2}{3} \cdot 3^ \frac{3}{5} =3^ \frac{19}{15}\)
ODPOWIEDZ