Zadanie 1 z próbnej matury z Operonem-podstawa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Zadanie 1 z próbnej matury z Operonem-podstawa

Post autor: Januszgolenia »

Druga potęga liczby\(\frac{ \sqrt[3]{- \frac{1}{8} \cdot 4^-\frac{1}{4} } }{0,25}\) jest równa:
A-2,B2,C4,D-4.
Treść taka jest we wczorajszej gazecie wyborczej. Odpowiedź jest B. Coś tu chyba jest nie tak.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pewnie,że jest źle.
Prawdopodobnie coś pod pierwiastkiem jest błędnie wpisane.
Zawsze powtarzam:jeśli coś jest napisane,to nie oznacza,że jest dobre i słuszne.
Tak w nauce jak i w życiu :D
Trzeba liczyć na własny rozum :D
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Ta liczba to była taka:
\[\frac{\sqrt[3]{- \frac{1}{8} }\cdot 4^{- \frac{1}{4} } }{0,25}\]
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: Januszgolenia »

Tak. Tak jest w gazecie wyborczej.
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: Januszgolenia »

Nie przepraszam pierwiastek obejmuje cały licznik. Tak jest w gazecie wyborczej.
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: Januszgolenia »

No to błąd jest w gazecie wyborczej.
ODPOWIEDZ