Wartość bezwzględna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Wartość bezwzględna

Post autor: Januszgolenia »

Podaj wartość wyrażenia\(I-2aI \cdot Ia-1I\) jeśli \(a \in (- \infty ,-1)\). Odpowiedź w zbiorze \(2a^2-2\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(|-2a|=|-2|\cdot |a|=2(-a)=-2a\)
\(|a-1|=-a+1|\)
\(|-2a|\cdot |a-1|=-2a\cdot (-a+1)=2a^2-2a\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ